tirsdag, november 07, 2006

Ekko

Han sier han er lei av det hele. At han ikke tror på noe lengre. At han har mistet evnen til å elske. Han er så inn til beinet trøtt. Been there, done that. Kanskje er det ikke mer han har lyst til å se eller gjøre. Han er sliten i øynene av alle visjoner. Sliten i kroppen av all dansingen. Sliten i hjertet av alle brutte illusjoner.

På bildet øverst i hjørnet av MSN-vinduet kan jeg ane hvordan livet har fart med ham. Tatoveringen på høyre arm har falmet. En delfin, en havfrue og bølger. Et fint nett av rynker rundt de fremdeles gnistrende øynene (kanskje er det bare lyssettingen) og en dyp nyve mellom dem. Skjeggstubbene er spettet av hvitt. Og han er så uendelig trøtt. Lenge før fylte 40 er han utlevd. Sånn kan det gå når man lever for mye på for kort tid.

Den gangen for lenge siden trodde vi at ungdomstiden skulle vare evig. Det føltes sånn i det minste. Vi var uovervinnelige. Verden for våre føtter. Drømmere, helter, compadres.
Catching the spirits of new destinations. Travelling from coast to coast, leaving everything behind you. Dreams are on the road. Lets try to find them. Together.

Det er mange år og utallige kilometer optiske kabler mellom oss, allikevel kan jeg føle smerten hans. En gang kjente jeg ham bedre enn meg selv. En gang var hans glede min og min hans. Det er en livstid siden.

(Det jeg nå forteller vil sannsynligvis få den mest banale kiosk-roman til å virke som en hverdagshistorie. Det er litt flaut. Bær over med meg. Jeg vet ingen annen måte å fortelle det på)

Vi hadde såvidt truffet hverandre, vilt og hemningsløst. Jeg skulle videre til New York. Han til Mallorca. Året etter skulle vi jobbe sammen i Tyrkia.

Jeg kom til Bodrum en uke før ham. De andre skandinaviske guidene var allerede på plass og hadde blitt kjent. En uke var normalt den tiden det tok å bli kjent med sin nye "familie". Når omgangskretsen skifter så ofte og brått, er det best å utnytte tiden.
De tok mot meg med åpne armer, men jeg var ikke så veldig gira på å sosialisere. Året i NY hadde vært ganske slitsomt, og jeg ville hvile før sesongen startet.
Andre kvelden i Bodrum ga de seg ikke. Peter, Idil og Soile var på meg hele dagen. Jeg måtte bli med til den kule baren de hadde funnet nede ved marinaen. Jeg ble motvillig med. Kanskje ville ventetiden virke kortere.

Baren var kul, ingen tvil om det. Man gikk inn fra et smug som var overhengt med villvin, forbi en lang bardisk og ut på baksiden der det var en flott platting ut mot havet. Bølgene slo mot rullestener nedenfor terrassen. Opp til venstre lyste det mykt og mystisk fra middelalderborgen, ut i horisonten kunne man skimte Kos.

De andre hadde rukket å bli kjent med en drøss av stamgjestene, og introduserte meg. Jeg ble mottatt med omfavnelser og latter. Sånn var det den tiden. Sterke bånd ble knyttet i en fei. Alle var vid åpne og inkluderende. Slikt endrer seg når man blir voksen. Hvorfor gjør det dét?
Anyway. DJ'en spilte listepop på full guffe. Året var 1989. Det var Milli Vanilli, New Kids on the Block, Eurytmics, Fine Young Cannibals, Bon Jovi og Roxette. Vi drakk oss beautifulle på raki (yak, forresten) og danset løs som man bare gjorde på 80-tallet.

Vi holdt det gående en stund. De andre var litt stressa og fløy stadig ut mot utgangsdøren, snakket med DJ'en, med bartenderen, smilte til meg, hvisket seg imellom.
Utover kvelden ble den støyende musikken skrudd ned, lysene dempet. Sam Browns Stop ebbet ut. Fra høytalerne sev Etta James' At last.
Peter, Idil og Soile så spent på meg og vendte seg mot baren. Og der sto han. Rank, mørk, smilende. Omgitt av den energien som fra første stund hadde tatt pusten fra meg. Også denne gangen. Jeg skjønner fremdeles ikke hvordan et menneske kan føle noe så intenst og ikke ta sin død av det.

Kanskje døde jeg litt hver gang den følelsen kom over meg i de neste seks årene. Kanskje gjorde han det også. Den var konstant veldig lenge. Slites hjerter ned på den måten? Kanskje er det grunnen, eller i det minste en av grunnene, til at vi begge har blitt litt forspist på livet.
Han er verre stilt enn meg. Jeg hører det på ham. Han vil ikke ha mer av livet - og det holder han ikke ut.
“The pleasures of love are pains that become desirable, where sweetness and torment blend, and so love is voluntary insanity, infernal paradise, and celestial hell - in short, harmony of opposite yearnings, sorrowful laughter, and soft diamond.” The Island of the Day Before, Umberto Eco

De av mine tidligere reisekamerater jeg fremdeles har kontakt med, har snev av denne livstrettheten over seg. Men noen har taklet overgangen bra. Noen er på vei, andre er i mål.

(ManRays bilder og Etta James' At Last)

8 kommentarer:

Tvilsom Tvisynt sa...

Akk så vakkert og akk så trist. Tror du ikke man ka lage en abonnementsordning for nye drømmer?

Rockette sa...

Jo det tror jeg!

Anonym sa...

Reisingen tar nok på, jeg hører med min eldre venninne som er ut av vandriar at det faktisk var godt å få være hjemme når våren kom og se hvordan det grodde i bedene etter som sommeren kom.

Hun savner det ikke overhodet, heller.

Rockette sa...

Det er sant, Sadie. det er så godt å sitte helt stille og se "gresset gro":-)

De som fortsatte reisen tror jeg kom til et point of no return. Der de ikke lengre har evnen til stillstand. Det må være frustrerende...

Anonym sa...

Jeg har vel egentlig ikke så mye å si til det du skriver om, annet enn at det er tankevekkende og trist. Men den videoen du har lagt ut... tusen takk!!! Så vakkert... Jeg har sett noen av bildene før, men ante ikke hvem som sto bak. Og musikken til... helt nydelig. Det hjalp meg å "varva ner mig" og puste igjen.

Hvordan legger du forresten ut en sånn videosnutt? Kan du tipse meg om fremgangsmåten? Evig takknemlig i så fall. :)

Rockette sa...

Hei Lothiane
Hvis du finner en videosnutt på youtube.com, blir det oppgitt en kode til venstre for filmen. Bruk den som heter "embed".
Bare ta koden og lim inn i teksten når du skriver en post - et voila:-)

EarlGrey sa...

Tror muligens ManRay hadde verdens fineste "jobb" ;o) Så var han flink også!

Jeg kan vanskelig sette meg inn i det livet du beskriver i posten, men det er uansett synd at det skal ha slike konsekvenser. Å miste evnen til å elske er en alt for dyr pris å betale.

Men veldig fint skrevet, Rockette.

Rockette sa...

ManRays bilder er fantastiske. De har noe over seg som både understreker og myker opp en slags råskap. Et lite blink til siden, og de kunne blitt nesten pornografiske. Men det er de ikke - bare dypt sensuelle...

Jeg vet ikke om evnen til å elske går tapt, eller om det bare er en del av å brenne ut. Eller implodere.
Når noe har vært så stort, sterkt og mektig, blir alt annet puslete i sammenligning. Ikke alltid like heldig...