mandag, februar 16, 2009

Ja


Karine Haaland
(no pune intended)

Forøvrig har jeg lyst å sitere fra et debattinnlegg i Dagsvisen i dag:
Det norske samfunnet må ikke sette seg selv i en situasjon hvor vi undertrykker norske muslimske kvinner fordi de bærer hijab
K H Partapouli

6 kommentarer:

othilie sa...

Jeg har så lyst til å si en masse om akkurat dette her, skrive meg tørr, hos meg selv. Men kjenner litt på at det er for mye akkurat nå. Jeg tenker at jeg kan si det her, bare litt. Det handler om grensesetting. Hvor skal vi la grensa gå for vår innlevelse og evne til å møtes? Hos alt for mange er den grensa lenge før hijaben. Og man snakker om symboler og nøytralitet. Det er å prate tull, symbolene og nøytraliteten eksistere ikke i noen uniform eller håndhevelse av av lover og regler. Jeg skjønner ikke hvorfor vi er så opptatte av at vi skal være best på å være steile og kompromissløse. Hijab er et kvinneundertrykkende plagg. For alle har det kun en betydning og vi vil derfor bestemme tolkningen av sløret. Jeg kjenner meg svak og oppgitt overfor den type arroganse. Jeg heller mot å si at hijab kan være så mangt, jeg sier ja til hijab i politiet og hvor som helst ellers og så er jeg villig til å si at noen andre får være stridige og mene konsekvent nei. Jeg vil derimot være stridig på en ting, jeg mener at jeg er nærmere et godt utgangspunkt for fredelig og meningsfullt samkvem enn de som sier nei....

Rockette sa...

Gjør det, Othilie - høres kjempespennende ut!

Jeg hadde tenkt å skrive litt om det selv ut fra mine observasjoner fra mine år i Tyrkia - der jeg opplevde at den (tvangs)sekulariserte staten diskriminerte mer tradisjonelle kvinner. Det er et svært tema, og jeg er ikke spesielt i bloggemodus for tiden...

Jeg har all mulig respekt for at noen kvinner ønsker å gå med hijab, og jeg ser ikke på hodeplagg som et symbol for annet enn ærbarhet/anstendighet.

Så ja - som du sier - til hijab i politiet og hvor som helst ellers

Anonym sa...

Herlig tegneserie og deilig å lese noe annet om hijab enn jeg ellers ser her og der. Jeg har ikke så sterke meninger om temaet, annet at jeg ikke helt ser problemet om noen kvinner bærer hijab i eller utenfor politiet.

Men - jeg vet så lite om det og føler ikke at jeg har noen bakgrunn for å påstå hverken det ene eller det andre. Det hadde vært spennende å hørt mer om deres erfaringer.

Anonym sa...

Jeg får en litt rar følelse av at uniformsdebatten egentlig har sporet av, og det gikk veldig fort. Det er mulig jeg er gammeldags og konservativ, men en uniform er en uniform og ikke lett lar seg kombinere med individuelle uttrykk. Om det er noen trøst finnes det visstnok jobber i politiet hvor man ikke bruker uniform, så det burde være mulig å finne en løsning.

Hijabdebatt minus uniform er noe helt annet. Om noen ønsker å bruke hijab må de gjerne gjøre det, uansett om andre mener det er feil eller undertrykkende. De bør også ha en selvsagt rett til å slippe å forklare hvorfor de bruker hijab.

Er det greit at jeg gruer meg litt til teite politiske debatter i et valgkampår?

Rockette sa...

Lothiane: jeg synes også det er litt vanskelig å uttale meg om dette. Spesielt fordi det dreier seg om andres verdivalg...

Jeg er enig med deg i at debatten har sporet av, Håkon. (som så mange debatter for tida...)

Argumentet "uniform er uniform", er i mine øyne det eneste gyldige motargumentet i denne debatten, men siden det allerede er åpnet for hijab-bruk i bl.a. tollvesenet og forsvaret, blir det ikke da litt rart å ikke åpne for det i politiet?

Anonym sa...

Jepp, det er litt dumt å si at "uniform er uniform" når ikke alle uniformsreglementer er like stivbente. Likevel, i det daglige har politiet langt større myndighet over oss enn tollbetjenter eller militært personell.

På den annen side, jeg ville ikke reagert dersom en politi i sivil brukte hijab.