Helga Margrethe Oppegaard er fortvilet. Legen som fikk refs av Helsetilsynet etter at mannen hennes døde, har nå fire tilsynssaker mot seg, men han praktiserer fortsatt.
Januar 2002: Fire og en halv time etter at Legevakten i Oslo ble kontaktet, kommer en lege hjem til Oppegaard og hennes ektemann. Han har fått et tilbakefall etter tidligere sykdom. På kort tid har tilstanden hans forverret seg betraktelig. Likevel nøyer legen seg med å forordne Paracet før han drar igjen.
Mannen blir dårligere, og kona kontakter Volvat som umiddelbart får mannen innlagt på sykehus. Da er han i koma. Han dør seks uker senere.
Oppegaard anmelder forholdet til Helsetilsynet. Der blir saken liggende i to år, før hun blir anmodet å melde fra direkte til legevakten. De tar ikke kritikken til etterretning, og legens oppførsel blir heller ikke beklaget.
I januar 2005 leser Oppegaard i avisen om en lege som har forlatt en døende mann. Det viser seg å være samme legen. Han blir suspendert og senere sparket fra sin stilling ved Oslo legevakt. Dette er det fjerde tilfellet av grov forsømmelse fra legens side. Han har brutt helsepersonelloven, det får allikevel ingen konsekvenser for hans virke.
Fru Oppegaard sier til Dagsavisen:
Jeg har hatt den tro at helsepersonelloven først og fremst skulle ivareta pasientenes tarv. Jeg kan med min beste vilje ikke se at dette har skjedd på noe punkt
Helsetilsynet, representert i avisen ved avdelingsdirektør Jørgen Holmboe, mener at Vi er hvor vi skal være.
Statistikk tyder på at relativt flere mister autorisasjonen sin her til lands enn i Sverige og Danmark, påpeker han.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) mener at Helsetilsynet løper legenes ærend, og ønsker at pasientorganisasjoner i større grad bør involveres i tilsynssaker for å ivareta pasientenes interesser.
Til dette sier Holmboe
Vi har 16.000 praktiserende leger her til lands, og det blir bare gitt 50-60 advarsler i året. FFO burde heller applaudere at vi har en aktiv tilsynsmyndighet for denne bransjen.
Aktiv tilsynsmyndighet?
Jeg er så ikke imponert. Jeg ser ingen grunn til å applaudere. Det gjør helt sikkert ikke fru Oppegaard heller. Eller noen i de to andre familiene som har blitt rammet av denne legens skjødesløshet. Eller de tusenvis av andre som har forsøkt å klage inn helsepersonell-saker til Helsetilsynet.
Velferdsstaten my ass III
8 kommentarer:
Hæææ?
Alle andre som får slike proffesjonssaker på seg må belage seg på en karriere på gulvet etterpå.
Hvorfor ikke leger???
Jeg har ingen idé, Sadie. Det kan virke som om de har et helt eget sett lover og regler å forholde seg til...
De er da ikke Gud.
hater sånne oppslag. norge må være et av de få landene som premierer inkompetanse og monstertabber. man forfremmes ut i orbit (for å si det slik....ehh...) eller forfremmes sideveis istedet for å legges på sprit og settes inn i et skap.
det er nordmenns innboende frykt for konfrontasjon...
hei, forresten...
Sadie: vel - jeg kan med sikkerhet si (etter å ha møtt et 30-talls leger i mine to år som pasient) at veldig mange av dem _tror_ de er gud. At tilsynsmyndighetene forer den troen, gjør ikke akkurat pasientvernet bedre.
Hei, mdude - velkommen:-)
Du sier noe. Jeg aner ikke hva de driver med i Helsetilsynet, men man kan lett få inntrykk av at de er satt til å verne legenes interesser og uttale seg arrogant og lite innsiktsfullt i mediene når en journalist tvinger dem til det...
Ja, jeg er sint. :-/
Jeg klaget også en lege på legevakten inn til fylkeslegen etter at hun sendte en i min nærmeste krets hjem med beskjed om at det "går over" når det viste seg at han var døden nær. Saken ble liggende hos fylkeslegen i 2 år (virker som standard behandlingstid), legen fikk beskjed om å gå gjennom "saken" på nytt for å "lære", men ingen andre konsekvenser.
Det er sjokkerende og tankevekkende, Tiqui.
På papiret heter det seg at man har krav på svar fra offentlige etater i løpet av tre uker. Man skulle tro at det ikke burde ta stort lengre å vurdere en tilsynssak. Hvertfall imidlertidig.
Når alt kommer til alt, er det viktigere at en lege gjør jobben sin riktig enn at han i kassa på RIMI gjør det. Feilsteg får så mye større konsekvenser.
Gikk det bra med din bekjent?
Ja, han overlevde. Jeg godtok ikke legens vurdering og plaget ambulanser, sykehus og leger i omegnen til han ble lagt inn på kirurgisk på Aker Sykehus. Der ble han operert og overlegen sa de ikke ville kunne reddet ham om han hadde kommet en halvtime senere...
Legg inn en kommentar