tirsdag, februar 07, 2006

Blame it on the victim

VG meldte nylig at en voldtektsdom kan bli opphevet fordi offeret har posert i et pornomagasin. Bladet publiserer også et "intervju" som forteller hvor glad hun er i røff sex med badboys, at hun er ekshibisjonist, elsker å strippe, og at hun stadig sjekker gutter for å ha sex med dem.
Den ene voldtektsforbryteren kom over artikkelen mens han satt i fengsel, og kontaktet umiddelbart advokat for å få gjennopptatt saken sin.

At mannen ønsker å utnytte situasjonen for å slippe ut av fengsel er en sak, men at Gjenopptagelseskommisjonen for straffesaker vurderer den, er noe helt annet. I utgangspunktet kommer ikke kommisjonen på banen med mindre det foreligger nye bevis i en sak. At ei jente poserer naken i et blad tre år etter hun ble voldtatt, kan neppe betegnes som "nye bevis".

Det kan synes som voldtektsmenn i Norge har et svært sterkt rettsvern. Øvre strafferamme for voldtekt er 15 år, men den brukes så godt som aldri. Av de ca. 9 000 voldtekter som forekommer årlig, anmeldes bare mellom 300 og 400. Av disse blir to tredjedeler henlagt på grunn av bevisets stilling. I 1994 forekom kun 57 domfellelser, og til trass for en strafferammen, var gjennomsnittlig straff på 2,5 år.

Det finnes flere myter og fordommer rundt voldtekt. At kvinner selv har skylden, at voldtekt begås på grunn av menns ustyrlige sexbehov og at mange kvinner leverer inn falske anmeldelser er noen av dem.

Når skal man forstå at voldtekt er verre enn tortur og drap? En voldtektsforbrytelse rammer flere sider av ens personlige frihet, rettskaffenhet, moral og karakter og er en alvorlig krenkelse mot ens frihet til å bestemme over egen seksualitet. Ofrene påføres en lang rekke skadevirkninger både fysisk og psykisk. De psykiske følgene er ofte både omfattende og langvarige, og kan gi seg utslag bl.a. i angst, konsentrasjonsvansker, skyldfølelse og sosial isolasjon.
Man behøver ikke å ha studert psykologi for til en viss grad forstå de ulike måtene voldtatte kvinner reagerer på. Menneskesinnet er komplekst. Noen blir redde og sky, andre "tar kontroll" over egen sexualitet og lever ut denne med sterke virkemidler for å veie opp for den følelsesmessige destruksjonen.

En voldtekt er noe man aldri blir ferdig med. På hvilken måte en kvinne velger å leve med traumene etter en voldtekt, burde være irrelevant for overgripernes straff.

DIXI | Stopp volden mot kvinner

Ingen kommentarer: