torsdag, september 14, 2006

Ta deg ei pille, dr. Holsten!

Er du premenstruell, spilleavhengig, har tidlig sædavgang eller generelt føler deg litt lei, står legemiddelindustrien klar med en pille. Lykkepille, faktisk. Sammen med en forklaringsmodell om at hvis du er litt ute og sykler, har du en kjemisk ubalanse i hjernen.
Medikamentene det er snakk om heter på fagspråket Selective Serotonine Re-uptake Inhibitors/ SSRI.

Det er aldri dokumentert at lave nivåer av serotonin i hjernen fører til depresjon, - eller PMS, eller spillegalskap, eller noe av det andre. Utsagnet om kjemisk ubalanse er en markedsstrategi, ikke en vitenskapelig sannhet. Allikevel kan du se en anerkjent psykiater påstå - i beste sendetid - at bruk av antidepressiva er adekvat behandling mot spilleavhengighet fordi gamblere har en tilstand som minner om OCD, og følgelig har en "kjemisk ubalanse" i hjernen. Han sier ikke noe om at SSRI faktisk kan utløse maniske tilstander, at de kan gi alvorlige bivirkninger og at de er avhengighetsskapende.
Samme psykiater ble sist sett i Brennpunkt-dokumentaren "Dette er ikke korrupsjon".

Man kunne kanskje forsvare denne pille-mot-alt-som-er-ille-praksisen, om medikamentene hadde vært relativt ufarlige. Det er de ikke. På langt nær: 1 | 2 | 3 | 4
Markedsføringspråket har forandret vår kultur i den grad at alle har blitt påvirket. Alle tror at mangel på serotonin fører til depresjon, men det finnes ikke bevis. Vi snakker i dag om SSRI og kjemi som vi tidligere snakket om Freud og seksuelle komplekser. I perioden 1940 til 1960 hadde vi en mengde psykobabbel – en slurvete omgåelse av fakta. Dette har blitt endret til biobabbel – en terminologi rundt serotonin som folk tror seg å forstå men som i virkeligheten er meningsløs.
-David Healy-

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kjøpt og betalt av legemiddelindustrien...

Rockette sa...

ja. Og dette er de som skal forvalte helsa vår...

Tvilsom Tvisynt sa...

Jeg skjønner hvorfor jeg drikker. egentlig drikker jeg alt for lite..